Guide: Sådan opretter du din egen virksomhed

Går du, som mange, med en drøm om at blive selvstændig? Det kan være småt eller stort, det er sådan set ligegyldigt, for du skal igennem samme steps og overvejelser, når du skal etablere virksomheden.

Da vi startede Taskflex savnede vi en guide til at minde os om de ting, man skal huske, når man skal starte virksomhed. Selvom det ikke er rocket-science og selvom Danmark eftersigende skulle være et af de nemmeste lande i verden at starte virksomhed op i, brugte vi stadig for lang tid på at fumle rundt og finde hoved og hale i rækkefølgen og dokumenterne, vi skulle have klar.

Så vi har kort og godt samlet en tjekliste med punkter, du skal have styr på eller i det mindste overveje, når du skal starte virksomhed op.

  1. Forretningsplan:

Det tager tid, og nogle mener, at det er overvurderet at lave en forretningsplan. Men det tager dig igennem alle mulige og umulige overvejelser om dit koncept og din idé, og det er vildt værdifuldt når du skal holde fokus senere i processen. Forretningsplanen er desuden nødvendig, hvis du søger banklån eller funding fra en investor. Og helt ærligt, hvis du ikke gider bruge tiden på at lave en forretningsplan, gider du så virkelig bruge tiden på at sætte en hel forretning op?

  1. Navn:

Mange iværksættere går i stå her ved navnet. Navnet er vigtigt, men ikke SÅ vigtigt. Nogle slår op i ordbøger, andre bruger random navne-generinger fra nettet, men de fleste brainstormer sig til navnet. Bed en gruppe mennesker komme med input, så du ikke er ’stuck in fuck’ med et måske-navn, som ikke er helt godt. Husk samtidig at navnet skal være tilgængeligt som domæne, så du siden kan få en hjemmeside og blive synlig og searchable. Brug dandomain.dk for at slå domæner op, og køb evt. direkte derigennem også – eller ved den hostingside, du vælger at benytte. 

  1. Ejer-aftale:

Har du medstiftere i virksomheden, bør I udforme en ejer-aftale fra start, så der er styr på, hvad der sker, hvis der eksempelvis opstår uenighed eller hvis én part ønsker at sælge sin andel af virksomheden. Selvom alle parter vil hinanden det bedste, er det rart at få talt om forventninger og rollefordelinger ift. beslutningstagen.

  1. Opstartsudgifter:

Når du skal etablere din virksomhed, skal du først gøre dig et overblik over, hvilke udgifter du har i opstarten, så du også ved, hvor meget du skal tjene for at få det hele til at løbe rundt. Du vil måske blive overrasket over, hvor mange mindre ting, der hurtigt løber op i mange penge – bankkonto, logo, hjemmeside, visitkort, bogholderi, osv.

  1. Selskabsform:

Der findes mange forskellige virksomhedsformer, og der er fordele og ulemper ved dem alle. Brug denne oversigt til at få overblik. Grundlæggende deles virksomheder op i A/S, ApS, I/S, IVS og enkeltmandsvirksomhed.

  1. Bankkonto:

Ikke overraskende skal du have en bankkonto, når du starter virksomhed. Du skal have et CVR-nummer, før du kan få en bankkonto, men du også skal have et CVR-nummer, før du kan registrere virksomhed. Forvirret? Det var vi også.

Kontakt din bank og hør hvilke muligheder, de kan tilbyde dig. Ofte kan det betale sig at have virksomhedskonto samme sted, som du har privatkonto, men undersøg alligevel de forskellige muligheder, da der kan være stor forskel på hvor mange penge du skal lægge bare for oprettelsen – og dertil kommer de forskellige fordele ved de forskellige banker (selvom de i det store hele tilbyder det samme).

  1. CVR-nummer og NemKonto

Når du opretter dit virksomhed på Virk.dk, skal du vedhæfte en række dokumenter, bl.a. stiftelsesdokument, egen-erklæring og vedtægter. Der kan hentes standard-dokumenter, som bare skal tilrettes og ellers kan benyttes frit fra Erhvervsstyrelsen.

Du får CVR-nummeret kort tid efter, du har oprettet selskabet. Der gik vist ikke mere end et par timer med os. Fra stiftelsen har du nu to uger til at indbetale startkapitalen, og derfor kan du nu også med dit CVR-nummer oprette bankkontoen endeligt, så pengene kan blive indbetalt.

… Derefter kommer selvfølgelig valg af bogføringssystem, logo, hjemmeside, osv. Men nu er du i hvert fald kommet igang!