5 gode vaner som selvstændig

Gode vaner som selvstændig – 5 nemme tiltag!

Gode vaner som selvstændig er nemme at implementere og kan virkelig berige dig og din virksomhed. Men lad os lige at træde et skridt tilbage:

Hvorfor har nogle iværksættere mere succes end andre?

Der er tonsvis af parametre, der har indflydelse på udfaldet af succes for en iværksætter – men et parameter er vigtigere end noget andet:

LEDELSE

Med god ledelse når man langt – og der er godt nyt: god ledelse kan plejes gennem få vigtige vaner. Det er ikke altid nok at have den helt rigtige ide, da den selvstændige også skal kunne følge ideen til dørs. Derfor er det essentielt, at den selvstændige har eller tilegner sig de helt rigtige vaner. Der er ikke nogen vejledende løsning til, hvordan en selvstændig skal agere for at få succes, men der eksisterer nogle simple og effektive vaner, som kan være udslagsgivende. Følgende er en liste over 5 gode vaner som selvstændig, som kan gøre en forskel for din virksomhed!

1. Pas på din krop og dit sind

Vejen til at have en sund og fungerende hjerne findes igennem at have en sund krop. Den selvstændige bør gøre det til vane at dyrke motion ofte, spise sundt og få nok søvn. Man kan eksempelvis:

  • Cykle på arbejde og lade bilen stå
  • Sørge for at spise en nærende morgenmad der giver energi til hele dagen
  • Undgå de hurtige energifiks i form af kaffe, energidrik og sukker.

2. Dyrke interesser og forhold udenfor arbejdet

Det er en god vane for den selvstændige at dyrke en interesse udenfor arbejdet. Ikke nok med at det hjælper den selvstændige med at restituere hjernen, så kan det også være her, at der udspringer en ny ide. Et godt bagland styrker ens person. Det er vigtigt at have nogen man kan snakke med om problemer på arbejdet eller udfordringer man står overfor, da man på den måde kan få et nyt perspektiv, blive støttet i en svær tid eller have nogen at fejre succeserne med. Derfor bør den selvstændige, ligesom alle andre mennesker, have nogen sunde forhold udenfor arbejdet.

3. At være organiseret

At være innovativ er essentiel for enhver start-up, men den selvstændige er nødt til at være organiseret for at kunne omsætte ideerne til virkelighed. Det er en af de gode vaner, hvor en selvstændig kan adskille sig fra andre innovative iværksættere. At være organiseret er ikke kun at følge ideer til dørs, men det er også en helt lavpraktisk ageren i hverdagen, hvor man holder sine deadlines og arbejder ud fra en organiseret kalender og skema, som dikterer hverdagens opgaver.

4. Vær ikke bange for at uddelegere

Det er en god vane for en selvstændig at være i stand til at uddelegere opgaver og have tillid til, at de respektive opgaver bliver løst af andre. Det kræver tilvænning, idet de fleste selvstændige højst sandsynligt er startet med et udgangspunkt hvor de har hånden med i alt. Men det kan altså være enormt berigende at give slip på opgaver, som ikke just indgår i kerneforretningen.

The best executive is the one who has sense enough to
pick the good men to do what he wants done and self-restraint
enough to keep from meddling with them while they do it
Theodore Roosevelt

5. At være beslutsom

I en start-up er det yderst vigtigt, at den selvstændige har til vane at være beslutsom. Det kan være i henseende af både store og små beslutninger. Der vil være mange situationer, hvor man er i tvivl og kan have svært ved at beslutte sig, men her er det en god ide at tilegne sig den vane, at man enten kigger indad og siger til sig selv ”du er eksperten på det her område” og følger ens mavefornemmelse eller, at man går til en medarbejder, som har mere styr på det pågældende område. En resolut beslutningstagen udspiller sig eksempelvis ved konstant evaluering af virksomheden og de manger opgaver den kaster af sig – hvilke er nødvendige? Hvilke skaber værdi? Hvilke bør retmæssigt outsources, således der kan flyttes mere fokus og tid over på kerneforretningen?

Fokusér på din kerneforretning

Vores råd:

Forsøg stille og roligt at tilegne dig selv ovenstående vaner. De 5 gode vaner som selvstændig kan alle implementeres i din hverdag indenfor relativt kort tid – husk på, at det kun tager 3 uger at tilegne sig en vane!